Tuesday, March 14, 2006

Gil Gordons boek over persoonlijke vrijheid, mobiele telefoons en virtueel werken

Gil Gordons boek Turn it off, vrije nederlandse vertaling

De ultieme goed nieuws slecht nieuws situatie.

Het goede nieuws over de tegenwoordige technologie -mobiele telefoons, laptops, etc..- is dat de meeste mensen overal en altijd kunnen werken. Het slechte nieuws is dat veel van deze mensen dan eindigen door altijd en overal aan het werk te zijn. Dezelfde middelen die zorgen voor vrijheid, vooral voor kantoorgrenzen. Kunnen hun binden aan het kantoor op manieren die men niet verwacht zou hebben. En met consequenties dat zij, de medewerkers en klanten, zelden verwachten. Al deze hardware-en de software en telecommunicatie voorzieningen die erbij horen, heeft voor de eerste keer in de geschiedenis bezigheden op een vaste plaats kunnen scheiden. Hedendaagse kenniswerkers hoeven niet meer op kantoor te zijn of kantoorwerk te doen. Het kantoor is ongekend mobieler dan ooit. Daarbij is het kantoor de pc, fax en een ruimte in huis/thuis geworden. Maar thuis is dan niet langer meer een plek om bij te komen van het werk. We winnen en verliezen. Door het kantoor mobieler te maken hebben we mobiliteit en flexibiliteit gewonnen. Maar in dit proces ook de scheiding tussen werk en niet werk de doordeweekse tijdsgedeeltes verloren. Dit veroorzaakt een onbalans die al voor velen hiervoor fragiel was. Zelfs bij de langverwachte, broodnodige en vaak uitgestelde vakantie geeft geen rust meer. Vanwege de laptop, e-mail en voicemail checking. Kort samengevat, sommige mensen komen nooit los van het werk. Hoewel de onophoudelijke werkdag zorgt voor een goede klantenservice, dienstverlening en omgaan met leidinggevenden. Moet er een kostbare prijs betaald worden. Als men nooit unplugged dan heeft men nooit rust, komt men los van de eisen van het werk en heeft men een kans om zich te focussen op andere aspecten van het leven. Ook tijdens vakanties. Daardoor komt men niet meer uitgerust en fris op kantoor. Klaar om er tegen aan te gaan. Met nieuwe energieën en frisse perspectieven.


Herkenning van het probleem is de eerste stap.

Langzaam word deze problematiek erkend en herkend. De New York Times heeft dat aangegeven “ Na een decade van verantwoordelijkheid nemen voor een goede bedrijfsvoering. Begint het breken van Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Hewlett and Packard". Die zich zorgen zijn gaan maken over de gevolgen van deze bedrijfsvoering. Omdat er gebrek aan creativiteit ontstaat en zelfs burn-outs. Vanwege oververmoeide medewerkers. Dit word zelfs gezien als het belangrijkste onderwerp bij Human Resources. Tegenwoordig helpen Amerikaanse bedrijven hun medewerkers om balans te brengen tussen werk en hun persoonlijke leven, flexibele uren, telecommunicatie en voorzieningen. Waarbij nieuwe programma’s meer doen dan zorgen voor gemak. Zoals zorgen voor erkenning van het fundamentele tijdsprobleem en herkenning van wat het werk vraagt van iemand en hoe men dan nog een persoonlijk leven heeft. De technologie die zou moeten zorgen voor meer vrijheid veroorzaakt het tegenovergestelde. Het trekt de banden aan.

Voor dit probleem is zelfs aandacht besteed door de federale regering van de VS. De secretaris van werk, Alexis Herman heeft dit onderwerp behandeld in het rapport: toekomstwerk, Trends, Uitdagingen voor het werken in de 21ste eeuw op Labor Day in 1999. Samenvatting van dit rapport. "Technologie: het virtuele kantoor sluit nooit. Door e-mail, laptops en mobiele telefoons. Werk is niet langer meer gebonden aan 1 plek. Daardoor word er vaak misbruik van gemaakt bij werknemers omdat er tussen werktijden door word gewerkt. We moeten ervoor zorgen dat werkers technologie gebruiken en niet andersom".

Waarom dit boek helpt ?

Dit is een boek over het herwinnen van controle. En om eindelijk het evenwicht te vinden tussen de echte eisen van het werk en het persoonlijk leven. Het boek is geen neo-Luditte, anti technologie manifest. Het probleem is niet de technologie. Maar onze persoonlijke grenzen en het omgaan daarmee. He thema is om inzicht in deze problematiek te krijgen, oplossingen te geven. Vooral voor persoonlijke privacy en de scheiding tussen werk en persoonlijk leven. Sommige lezers zullen ontdekken dat ze dan minder werken. Gemeten naar het aantal uren op de pc en telefonerend. Het echte doel is om hen te helpen beter te werken. En eilanden van rust te creeeren voor dagen in de week. Zodat ze kunnen voldoen aan de eisen van kantoor met meer energie en zin.

Zie de website: http://www.turnitoff.com/ voor uitgebreide informatie over het boek en linken.

Español | Deutsche | Français | Italiano | Português

Link  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

] eXTReMe Tracker